Familiemuseum sinds 1932

Jaarlijks vinden tienduizenden kinderen en (groot)ouders hun weg naar Speelgoedmuseum Deventer. We zijn een familiemuseum boordevol alledaags en bijzonder speelgoed waar mensen van 0 tot 88 een geweldige en leerzame middag beleven. En dat al sinds 1932! Eerst als dependance van het historisch museum en na een aantal verhuizingen en uitbreidingen sinds 1983 gevestigd aan Brink 47.

Collectie
We beschikken over de grootste en belangrijkste openbare speelgoedcollectie in Nederland. Bijzondere poppen en poppenhuizen, treinen, verschillende soorten mechanisch- en optisch speelgoed, bordspellen en games; het museum heeft het allemaal. De collectie is ook online te bekijken.

Speciaal voor kinderen
Kinderen kijken niet alleen met hun ogen. Daarom zijn er ook plekken in het museum waar kinderen dingen mogen doen. De speelzolder, spelletjesruimte en opticazaal zijn daarbij favoriet. Ook de voorstellingen op zaterdag zijn populair.

Faciliteiten en toegankelijkheid
Het museum beschikt niet over een café. Wel is er op de begane grond een koffiecorner waar voor een schappelijke prijs koffie, thee, fris en sap verkrijgbaar is. Onze monumentale panden zijn helaas slecht toegankelijk voor mensen die minder goed ter been zijn. Verdere bezoekersinformatie vindt u hier

Organisatie
Speelgoedmuseum Deventer maakt onderdeel uit van Deventer Verhaal. Deze stichting is een zelfstandige erfgoedorganisatie die samen met partners inspirerende tentoonstellingen, publieksactiviteiten en educatie organiseert op locaties in de stad en daarbuiten. Naast het Speelgoedmuseum beheert de stichting ook Museum De Waag in Deventer.

Missie 

Het Speelgoedmuseum Deventer verbindt generaties in één museum. Grootouders nemen kleinkinderen mee naar hun eerste museumbezoek waar kinderen zich verwonderen. Het Speelgoedmuseum is een afspiegeling van tijd, maatschappij en technologische ontwikkelingen. Speel, herinner en (her)ontdek.

Visie
Het museum nodigt uit tot herinneren, spelen en ontdekken en gaat mee met de tijd. Dit doen we door verrassende presentaties te maken waarin gasten een route kunnen kiezen die past bij hun individuele behoeften: kijken, doen, beleven en leren. De basis hiervoor is een representatieve collectie van speelgoed uit alle tijden. De collectie wordt op verantwoorde wijze aangevuld en beheerd om ook toekomstige generaties te laten genieten en leren van speelgoed.

Speelgoedmuseum Deventer
Brink 47, 7411 BV Deventer
T: 0570-611 153 (bereikbaar tijdens openingsuren)
E: info@deventerverhaal.nl

Speelgoedmuseum Deventer is tijdelijk gesloten! (lees persbericht)


Bekijk ook