De toekomst van het Speelgoedmuseum

Update: 5 november 2019

Nog altijd dreigt sluiting van het Speelgoedmuseum. Wethouder Cultuur Carlo Verhaar blijft bij zijn voornemen het museum te sluiten, ondanks dat uit een onderzoek in opdracht van dezelfde wethouder blijkt dat behoud van het museum haalbaar is. ,,Het gemak waarmee de argumenten terzijde worden geschoven om het museum te behouden is stuitend’’, zegt museumdirecteur Garrelt Verhoeven. “We blijven strijden. Dit duurt nu al jaren, maar het Speelgoedmuseum is er nog steeds. We wenden ons weer tot de gemeenteraad, die besluit straks.”

NB: woensdag 6 november om 19:00 uur vergadert de gemeenteraad over de toekomst van het Speelgoedmuseum. De vergadering is openbaar.

Artikel NRC 05-11-2019
Artikel Stentor 26-10-2019
Artikel Stentor 25-10-2019
Vergaderstukken gemeenteraad 6 november

Update: 17 juli 2019

Dankzij de vele steunbetuigingen voor het Speelgoedmuseum is de strijd om het Speelgoedmuseum nog niet gestreden!

In juni heeft de gemeenteraad het college van Burgemeester & Wethouders opdracht gegeven om de volgende drie scenario’s uit te werken voor het Speelgoedmuseum: 1) Het Speelgoedmuseum blijft op de huidige locatie maar wordt wel gemoderniseerd, 2) Het Speelgoedmuseum verdwijnt maar de collectie wordt getoond op wisselende locaties, 3) Het Speelgoedmuseum verhuist naar een nieuw locatie aan de Brink. Hiervoor zijn de locaties Brink 69-70 en Brink 11-12 in beeld.

Voor alle scenario’s wordt op een rij gezet wat de kosten zijn en welke inhoudelijke mogelijkheden en onmogelijkheden er zijn. De uitgewerkte scenario’s worden op na 1 oktober aan de gemeenteraad overhandigd. Op basis van dit rapport neemt de gemeenteraad dan een besluit over de toekomst van het speelgoedmuseum. Het gekozen scenario zal daarna verder worden uitgewerkt. Het Speelgoedmuseum is daarmee naar verwachting in ieder geval tot het eind van dit jaar op de huidige plek geopend.

We willen iedereen bedanken voor de vele steunbetuigingen!

NRC: Het Speelgoedmuseum in Deventer moet open blijven
Stentor: Ludieke protestactie: ‘Bouw een dino voor het Speelgoedmuseum’
Indebuurt: Petitie gestart, steun uit het hele land

Petitie: Teken voor behoud van het Speelgoedmuseum

Maar liefst 4879 mensen stemden vóór behoud van het Speelgoedmuseum!

Het Speelgoedmuseum bedankt iedereen die de petitie heeft getekend of een kleurplaat heeft gekleurd! De 4879 stemmen en ruim 700 kleurplaten zijn op 22 mei 2019 aan de gemeenteraad overhandigd. Nu is het wachten op de politieke debatten en besluitvorming in de gemeenteraad. Als er nieuws is melden we dat hier natuurlijk.

De petitie liep van 15 februari tot en met 8 mei 2019 om de gemeente Deventer op te roepen het Speelgoedmuseum niet te sluiten. In de Deventer politiek gaan namelijk stemmen op om het Speelgoedmuseum wegens bezuinigingen in de cultuurbegroting te sluiten. Problemen die niet door ons zijn veroorzaakt. Sterker nog: ons museum behaalt al jaren goede resultaten met weinig geld. Sluiting zou niet alleen onrechtvaardig voelen, het lost ook de problemen in de cultuursector niet op.