Schenken

Speelgoedmuseum Deventer heeft met ruim 13.000 objecten een rijke collectie historisch speelgoed. De collectie geeft een representatief beeld van het in Nederland gebruikte en vervaardigde speelgoed van de late Middeleeuwen tot aan nu. Speerpunten in de collectie zijn mechanisch speelgoed, bordspellen van Nederlands makelij, poppenhuizen, optica en het creatieve speelgoed van het Haagse-Deventer bedrijf Selecta. Verder bevat de collectie constructiespeelgoed, poppen, inleefspeelgoed (winkeltjes, theaters, fornuizen), kinderserviesjes, speelgoeddieren, kinderprenten en –boeken en buitenspeelgoed. Daarnaast wordt passief archiefmateriaal betreffende speelgoedhandel en productie verzameld.

Aanwinstenbeleid

Met veel zorg wordt deze collectie beheerd en gepresenteerd. Om de beheersbaarheid en de kwaliteit van de collectie te waarborgen  hanteert het museum een zeer terughoudend aanwinstenbeleid. Speelgoedmuseum Deventer neemt alleen speelgoed aan dat een belangrijke aanvulling vormt op de collectie. Zo is er nog weinig speelgoed van vóór 1700 en ontbreken er markante moderne speelgoedontwikkelingen vanaf 2000. Algemene selectiecriteria zijn de staat, de representativiteit en de compleetheid.

Speelgoedobject schenken?

Speelgoedmuseum Deventer en daarmee de collectie valt onder de verantwoordelijkheid van erfgoedorganisatie Deventer Verhaal. Mocht u een speelgoedobject willen schenken aan het museum, verzoeken wij u vriendelijk om een mail voorzien van de volgende gegevens te sturen naar info@deventerverhaal.nl:

  • Titel/beschrijving
  • Foto
  • Datering (indien bekend)
  • Formaat
  • Conditie

Deventer Verhaal kan zo beoordelen of het object in aanmerking komt om in de collectie te worden opgenomen. Na ontvangst ontvangt u binnen 3 weken een  reactie per mail.

ANBI-status
Wilt u een financiële donatie doen? Dat kan! Donateurs van culturele ANBI’s (algemeen nut beogende instelling) hebben belastingvoordeel, omdat voor hen een extra giftenaftrek geldt. Deventer Verhaal beschikt over de zogenoemde ‘culturele ANBI-status’. Deze status is geregistreerd bij de belastingdienst. Klik hier voor meer informatie.

ANBI Speelgoedmuseum Deventer
Naam instelling: Speelgoedmuseum Deventer
RSIM/fiscaal nummer: 8545.38.197
Contactgegevens: info@deventerverhaal.nl
Keizerstraat 33, 7411 HD Deventer


Bekijk ook