Opticazaal

Spelen met je ogen

Ooit wel eens bedrogen door je eigen ogen? Niet alles is zoals het lijkt! Optisch speelgoed zorgt ervoor dat je dingen anders ziet dan ze in werkelijkheid zijn. Hierbij wordt gespeeld met licht en donker, spiegels, lenzen en perspectief. De lachspiegels zijn hier een sprekend voorbeeld van.

De toverlantaarn en stereoscoop zijn de voorlopers van de film, het dia-apparaat en de televisie. Ze bieden vermaak en laten beelden zien van verre landen en exotische dieren. De vervormingen van de anamorfose leveren mooie tekeningen op. Caleidoscopen roepen met hun bewegende, kleurige figuren verwondering op.

Aan het begin van de 19e eeuw neemt de ontwikkeling van optisch speelgoed een grote vlucht. Schaduwtheaters, vuurwerkkasten en opticaprenten zijn erg populair.

Lopen in je eigen tekening
Maak een mooie tekening van een plek waar je graag zou willen zijn, bijvoorbeeld een tropisch eiland, onder water, een sprookjeskasteel en leg deze in de tele-tekenmachine. Wanneer je vervolgens voor de green-screen gaat staan, word je gefilmd terwijl je in je eigen tekening “loopt, zwemt, rent of vliegt!” Het filmpje wordt per email verzonden zodat je het aan iedereen kan laten zien.

Hologrammen
Een hologram is een driedimensionale afbeelding van een object. Door middel van ultramoderne projectie vanuit verschillende hoeken verandert het platte beeld en ontstaat de indruk van een werkelijk bestaand driedimensionaal beeld. In de opticazaal kun je hologrammen bekijken en tijdens workshops kun je ze zelfs via je eigen mobiel bekijken. Zie de activiteiten agenda en tevens op aanvraag.   


Bekijk ook